f movies Merry Christmas Images download in hd free

Bruges amb nens: en bicicleta per canals i molins

Flandes, Bèlgica

Schellemolen a Damme - Foto: YouMeKids

Què en penseu de pujar a un molí de l’any 1770 i veure en directe com es mol el cereal amb la força del vent tal i com es feia fa segles? O preferiu fer un viatge en el temps i aterrar a la ciutat de Bruges l’any 1435?

Us proposem visitar la ciutat flamenca de Bruges d’una forma molt activa, per a que grans i petits gaudiu de ple de la ciutat dels canals.

Per entendre la importància de Bruges i situar-vos en la seva època d’esplendor, cal fer una primera parada a l’Historium, un centre d’interpretació que és tota una atracció al bell mig de la ciutat. De la mà d’en Jacob, un jove aprenent del gran pintor Jan Van Eyck, viatjareu en el temps per passejar per la Bruges del 1435 amb tots els sentits. Gràcies als decorats, els sons, les olors i les gravacions sereu tele transportats a l’època medieval d’una manera espectacular. (Més informació sobre Historium aquí)

I amb la Història al cap, ja estem preparats per descobrir la ciutat i els seus voltants a cop de pedal, seguint la Ruta dels Molins.

La Ruta dels Molins

Pujats a la bicicleta descobrireu els racons més curiosos de la ciutat de Bruges fins arribar al petit i pintoresc poble de Damme, pel canal Damse Vaart.

Parades obligatòries:

1. Plaça Major (Grote Markt)
El gran campanar (Belfort) domina la plaça. Fa segles, aquesta torre de vigia donava l’avís en cas de foc, guerra o qualsevol altra emergència. Si no us fa res pujar les seves 366 escales, tindreu unes vistes magnifiques sobre la plaça.

L’Historium es troba a l’edifici de la Cort Provincial, una construcció neogòtica situada al lloc on fins a finals del segle XVIII hi havia la Waterhalle, un magatzem cobert de mercaderies amb un canal d’aigua sota terra.

2. Plaça Wal (Walplein)
Aquesta placeta bufona plena d’arbres i terrasses allotja la darrera de les cerveseries actives al centre de la ciutat: de Halve Maan. Al mig de la plaça hi ha una escultura amb Zeus, Leda, Prometheus i Pegasus en homenatge als cotxers de cavalls de Bruges.

Pont d'accés al beateri a Bruges - foto: YouMeKids
Pont d’accés al beateri a Bruges – foto: YouMeKids

3. Beateri (Begijnhof)
Fa segles, en aquestes casetes de façanes emblanquinades al voltant d’un petit bosc vivien en comunitat les beates, vídues i òrfenes dels croats, que es dedicaven al brodat, l’oració i a tenir cura dels desemparats, però sense pertànyer a cap orde religiosa.

4. Llac de l’Amor (Minnewater)
Si busqueu un racó romàntic, el Llac de l’Amor no us decebrà. Aquest llac, amb cignes inclosos, és d’allò més romàntic. Diu la llegenda que una jove anomenada Minna es va enamorar d’un guerrer d’una tribu veïna, cosa que no va agradar al seu pare, que la volia casar amb un altre. Minna va escapar i va córrer cap al bosc on el seu amat la va trobar. Va morir als seus braços d’esgotament. Llavors, el jove va decidir enterrar-la en aquest mateix punt i inundar la seva tomba trencant un dic, donant pas al llac que porta el seu nom.

Minnewater a Bruges - Foto: YouMeKids
Minnewater a Bruges – Foto: YouMeKids

5. Portes de la ciutat (Gentpoort / Kruispoort)
Al segle XIII la ciutat de Bruges estava envoltada per una gran muralla. Avui només queden les portes de la ciutat com a testimoni.

6. Molí Sint-Janshuis (Sint-Janshuismolen)
A l’època medieval, a les afores de la ciutat hi havia nombrosos molins. Avui queden només quatre. No deixeu de fer una parada al molí Sint-Janshuis (1770). Podreu pujar dalt i si teniu sort i fa el vent just, podreu veure com encara es mol el cereal. (Obert del 1/04 al 30/09 de 9h30 a 12:30 i de 13h30 a 17h; Adults: 3€; joves de 12 a 26; 2€; fins els 11 anys: gratuït)

Un dels molins a les afores de Bruges - Foto: YouMeKids
Un dels molins a les afores de Bruges – Foto: YouMeKids

7. Canal de Damme (Damse Vaart)
Entre pollancres (alguns de més de 100 anys) pedalareu gaudint del verd intens dels camps. De tant en tant les aigües tranquil·les del canal es mouran al pas del Lamme Goedzak, un vaixell de vapor que fa la ruta turística entre Damme i Bruges durant la primavera i l’estiu.

8. Molí de Schelle a Damme (Schellemolen)
Aquest molí és un dels més atractius de la zona per la seva ubicació. El molí construït al 1867 va substituir un molí de fusta emplaçat al mateix lloc. Els caps de setmana des de l’1 d’abril fins al 30 de setembre es pot visitar. (Horaris: dissabtes, diumenges i festius de 9h30 a 12h30 i de 13h a 17h30; entrada gratuïta)

9. Damme
Aquesta petita ciutat pintoresca té un ajuntament gòtic preciós, un molí de vent que encara funciona, un castell i antigues granges. Val la pena passejar una estona pels seus carrers i gaudir de ple de l’entorn.

Ajuntament de Damme - Foto: YouMekids
Ajuntament de Damme – Foto: YouMekids

On dinar:
Si voleu gaudir d’un típic entrepà belga, heu de parar a St. Amandje, molt a prop de la Plaça Major de Bruges. Podreu crear el vostre entrepà al vostre gust triant d’un gran número d’ingredients i salses. A Damme podeu parar per dinar o sopar els típics musclos “natuur” o al vi blanc al Bistro Flavors, un restaurant amb un petit jardí on menjar a la fresca si fa bon temps.

Lloguer de bicicletes:
A Bruges hi a diferents empreses de lloguer de bicicletes. Nosaltres vam optar per llogar-les a l’Hotel Koffieboontje, ja que està molt a prop de la Plaça Major i el seu horari era el més extens (de 9h a 22h), el que ens va permetre sopar a Damme. Disposen de bicicletes amb cadiretes per a nens petits, i bicis d’adult amb una bici de nen enganxada amb barra. Les bicicletes infantils són per a nens amb una alçada mínima de 1,30m. A Bèlgica no és obligatori portar casc, així que no totes les empreses de lloguer de bicicletes us ofereixen un.

Com arribar a Bruges:
Si aneu a passar només un dia a Bruges, us recomanem agafar el tren, per estalviar-vos el trànsit dens a les autopistes. Els trens són molt puntuals a Bèlgica i anireu molt còmodes. Si preferiu anar en cotxe, deixeu el cotxe a l’aparcament de l’estació de tren de Bruges. El cost és de 2€/dia. Des de l’estació al centre hi ha uns 15 minuts a peu.

Dades de la ruta:

Edat recomanada: +6 anys
Tipus: ruta semi-circular
Distància: aprox. 26 km
Durada: aprox. 3 hores
Desnivell: la ruta és gairebé plana.
Accessibilitat: gran part de la ruta passa per zones amb poc trànsit de cotxes. A l’alçada del Dampoort s’ha de creuar una carretera principal i es recomana baixar de la bicicleta.

Itinerari de la ruta:

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .