f movies Merry Christmas Images download in hd free

Bosland: en bicicleta per boscos i dunes a Bèlgica

Lommel, Bèlgica

El bosc màgic ple de construccions amb branques a Bèlgica- Foto: YouMeKids

Passejar pels boscos amb nens sempre és garantia de viure una aventura. I és aquí on la província de Limburg (Bèlgica), amb les seves grans extensions de boscos i terra poc fèrtil, va apostar per crear Bosland (literalment país del bosc), l’espai forestal més gran de Flandes dedicat als nens.

L’itinerari en bicicleta transcorre a la vora del canal Boschot-Herentals fins a la passarel·la que dóna accés al Sàhara, una zona de Bosland amb un bosc ple de pins i dunes (d’aquí que l’anomenin com el desert africà). Aquest paisatge sorrenc únic a Bèlgica és fruit de la recuperació d’un espai on fins l’any 1974 hi va haver una fàbrica de zinc.

Pedalant a la vora del canal a Lommel - Foto: YouMeKids
Pedalant a la vora del canal a Lommel – Foto: YouMeKids

Un mirador de 30 metres d’alçada i 144 esglaons us dóna la benvinguda. Des d’aquí podeu gaudir del paisatge dels aiguamolls creats artificialment per l’extracció de sorra entre els anys vint i cinquanta. Ara són el refugi d’aus aquàtiques i cignes negres salvatges exòtics. Al costat de la torre, una gran tirolina avisa als nens que l’aventura està a punt de començar.

Entrareu en territori encantat. Podreu passejar per un túnel en forma de serp. Us amagareu dins de casetes fetes de branques i podreu fer un bàsquet en una cistella ben curiosa.

I al final de recorregut, un gran llac on remullar-se  (si fa bon temps) a la vora d’una extensa platja de sorra fina, ideal per fer castells.

Panoràmica sobre els aiguamolls i boscos des de la torre-mirador a Bosland - Foto: YouMeKids
Panoràmica sobre els aiguamolls i boscos des de la torre-mirador a Bosland – Foto: YouMeKids

Com arribar-hi:
El punt d’inici de la ruta és el Centre De Vossemeren, ubicat a la ciutat de Lommel (Carrer Elzen 145). El centre disposa d’una gran zona d’aparcament gratuït. Si no teniu cotxe, també podeu arribar a De Vossemeren en transport públic. Agafeu el tren fins a l’estació de Lommel. Des d’aquí us aconsellem que agafeu un taxi o el belbus (De Vossemeren està a 6 km de l’estació). Per fer servir el belbus, heu de trucar amb antelació al telèfon +32 11 850 300.

Lloguer de bicicletes:
A De Vossemeren hi ha un centre de lloguer de bicicletes (Tel. +32 11 54 82 00 – Preus: bici adult: 12,5€/dia; cadireta: 3€/dia; bici nen: 11€/dia). Hi ha bicicletes pels més menuts que tot just han deixat les rodetes, cadiretes per nens, així com carros que es poden enganxar a la bici d’adults. Hi ha per triar i remenar. Com que a Bèlgica els ciclistes no han de portar obligatòriament un casc, les bicicletes es lloguen sense, però hi ha l’opció de llogar-los a banda.

En bici per Bosland - Foto: YouMeKids
En bici per Bosland – Foto: YouMeKids

En marxa:
Sortim per l’entrada principal deixant el centre d’informació i lloguer de bicicletes derere nostre. En arribar al carrer girem a la dreta. Haurem de continuar per aquest carrer poc transitat durant uns 600 metres. A pocs metres de passar el revolt cap a la dreta, trobarem a mà esquerra el carril bici que s’endinsa pel bosc. Agafeu-lo. Aquest curt tram enllaça amb el carril de bicicletes que voreja el canal Boschot-Herentals.

En arribar al canal, gireu a la dreta. Heu de continuar durant uns 2 km fins trobar a mà dreta un corriol que puja pel bosc i dóna accés a la passarel·la de vianants per on haureu de creuar el canal. No patiu que no té pèrdua. El pont per a cotxes l’haureu passat abans i està a 1 km de la passarel·la.

Túnel en forma de serp a Bosland - Foto: YouMeKids
Túnel en forma de serp a Bosland – Foto: YouMeKids

Creuada la passarel·la, haureu d’anar a la dreta. Al trencall aneu a l’esquerra fins arribar a la pista principal. Aquí, aneu a la dreta. En arribar al primer trencall a l’esquerra, agafeu-lo. Us portarà a la torre-mirador de 30 metres d’alçada. A dalt trobareu un telescopi. Veieu el vaixell enfonsat? A sota de la torre trobareu unes taules de pícnic per fer un mos i una tirolina per volar com els ocells.

Quan estigueu descansats, continueu per la pista deixant la torre a la vostra esquerra fins arribar a una T. En aquest punt, aneu a l’esquerra per agafar una pista de terra més ampla. Continueu tot recte per aquesta pista fins trobar un encreuament de pistes amb unes taules de pícnic a la vostra dreta. Us recomanem aparcar les bicicletes en aquest punt, ja que aquí la sorra és molt més densa i comença la zona de jocs del bosc. Darrera i a la dreta de les taules de pícnic, trobareu el bosc màgic amb casetes i túnels fantàstics. A l’esquerra de les taules de pícnic, una mica més endavant, trobareu un altre túnel en forma de serp. I al final del camí, hi ha la zona de “platja” on remullar-vos. Quedeu-vos a la vora del llac. No recomanem el bany de cos sencer, ja que els canvis sobtats de profunditat del llac us poden agafar per sorpresa.

Per tornar al punt d’inici heu de desfer el camí.

On dinar:
Trobareu dues zones de pícnic pel camí, amb papereres i dues taules cadascuna. La primera al costat de la torre-mirador i la segona a la zona del bosc màgic i el llac.

Llac a Bosland - Foto: YouMeKids
Platja a la vora del llac a Bosland – Foto: YouMeKids

Info de la ruta:

Detalls de la ruta:
Durada: aprox. 2 hores (anada i tornada)
Distància: aprox. 11,8 km (inclou anada i tornada)
Accessibilitat: gairebé tota la ruta passa per trams on no circulen cotxes, a excepció dels 600 primers metres, on pedalarem per un carrer poc transitat. La ruta gairebé no té desnivell. Només haureu de fer una curta pujada fins a la passarel·la per creuar el canal.
Recomanacions: porteu binocles per gaudir de les aus als aiguamolls. Si fa bon temps, podreu remullar els peus al llac, així que porteu banyador i joguines per la platja per fer castells de sorra.
Edat recomanada: +4 anys

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .