f movies Merry Christmas Images download in hd free

Barraques de pedra seca a Mont-roig del Camp

Mont-roig del Camp, Baix Camp

Barraca del Tutu - Foto: YouMeKids

Si us agrada descobrir el patrimoni rural de les nostres terres i gaudir de la olor de l’herba fresca, heu d’apropar-vos a Mont-roig del Camp.

Amb vistes al mar i la muntanya passejareu entre garrofers, pins i margalló, acompanyats de la olor del romaní, per descobrir petites construccions de pedra seca integrades a l’entorn.  Sense cap mena de ciment o argamassa, els pagesos van aixecar construccions singulars, en forma d’espiral, circulars, quadrades o amb cúpula amb la finalitat de disposar d’estructures útils per aixoplugar-se, fer nit o deixar les eines quan treballaven al camp. Alhora, era una manera d’aprofitar les pedres després de despedregar els camps. Per a la seva construcció s’acostumen a emprar pedres planes col•locades unes sobre les altres, falcades amb pedres de mida més reduïda i així evitar-ne el moviment, col•locades fent filades, inclinant-les una mica cap en fora per tal de poder-ne expulsar l’aigua de la pluja.

Un itinerari ple de racons i amagatalls que convertiran la ruta en un joc per als nens.

Ruta de les barraques de pedra seca a Mont-roig - Foto: YouMeKids
Ruta de les barraques de pedra seca a Mont-roig – Foto: YouMeKids

Com arribar-hi:

Trobareu el punt d’inici de la ruta entre el km 19 i 20 de la T310 entre Mont-roig del Camp i Pratdip. A uns 300 metres passat el km 19 en direcció Pratdip, heu d’agafar una pista de terra que trobareu a l’esquerra amb un indicador de ferro que posa B2-B4. Immediatament la pista es bifurca. Agafeu el camí de la dreta i seguiu durant uns 400 metres fins arribar a la primera barraca de pedra seca que trobareu a la dreta del camí. Aquí podeu aparcar el cotxe.

En marxa:

La primera barraca que trobareu al costat de l’esplanada on heu deixat el cotxe, és molt allargada, a la manera d’un paravent. Continueu per la pista a peu o en BTT. A uns 600 metres la pista fa un tomb molt pronunciat a la dreta. Immediatament després del revolt trobareu davant vostre a la dreta una barraca en forma d’espiral. Aquesta barraca té una gran pedra cobertora que corona el sostre, que permetia la sortida de fums quan es feia foc a l’interior.

Barraca dels Lliris - Foto: YouMeKids
Barraca dels Lliris – Foto: YouMeKids

La tercera i última barraca la trobareu a l’esquerra, agafant un petit desviament de la pista principal marcada de nou amb un indicador de ferro que posa B3. A uns 50m de la pista principal trobareu uns caus artificials de conills, fets amb palets de fusta i terra. Passeu pel costat dret i a menys de 100 metres, a l’esquerra, sota uns pins trobareu la Barraca dels Lliris. Aquesta barraca té una planta circular i el sostre està cobert de lliris de Sant Josep. L’itinerari s’acaba aquí. Heu de desfer el camí per tornar al punt d’inici de la ruta. Si voleu seguir descobrint barraques de pedra seca per la zona, trobareu més indicacions aquí.

On dinar: 

Si voleu fer un picnic per la zona, podeu apropar-vos a l’àrea de lleure de l’ermita del Peiró, ubicada prop de la T322. Trobareu una zona de picnic amb taules, barbacoes, una font i un parc infantil.

Barraca del camí de les Terres Noves amb garrofer de fons - Foto: YouMeKids
Barraca del camí de les Terres Noves amb garrofer de fons – Foto: YouMeKids

Info de la ruta:

Detalls de la ruta:
Durada: 30 minuts (sense aturades, anada i tornada)
Distància: aprox. 1,4 km (inclou anada i tornada)
Accessibilitat: és un camí planer de terra amb moltes pedres. Per circular en bicicleta, heu de portar una bici de muntanya.
Recomanacions: portar aigua i bon calçat per caminar sobre pedres.
Edat recomanada: +3 anys

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .