f movies Merry Christmas Images download in hd free

Avencs de la Febró a la Mussara

Vilaplana, Baix Camp

De caminí a l'avenc de la Febró - Foto: YouMeKids

Què us sembla anar a descobrir l’amagatall de contrabandistes, bandolers i fins i tot –segons diu la tradició- del general Prim el 1843, durant la guerra dels Carlins?

Un passeig pel bosc que us portarà fins al cingle on comença “el viatge al fons de la Terra”. Per un corriol de roques us endinsareu en una de les tres esquerdes del cingle. Un tall a la terra d’uns 250 metres de llarg amb una profunditat de 25 – 30 metres. En la part més profunda hi ha una cova amb estalactites (tot i que la majoria les van arrencar per construir el mas de  Macià Vilà a Reus). I, a dalt de tot, una gran roca que es manté en equilibri sobre l’abisme.

Una aventura pels valents de casa!

Com arribar-hi:

El punt d’inici de la ruta es troba entre el km 21 i 22 de la T704 entre Vilaplana i Prades. Just a l’alçada de la cruïlla cap al poble abandonat de la Mussara, trobareu a la dreta (si veniu de Vilaplana) una clariana des d’on surt una pista de terra. Podeu aparcar el cotxe en aquesta clariana.

En marxa:

L'Avenc de la Febró - Foto: YouMeKids
L’Avenc de la Febró – Foto: YouMeKids

Des de l’esplanada on heu deixat el cotxe, heu d’agafar la pista seguint les marques blanques i grogues de petit recorregut (PR). Uns cinc minuts més tard i després d’una lleugera pujada trobareu a la vostra dreta una bassa. Heu de continuar tot recte pel sender que cada vegada és més estret i s’endinsa al bosc.  Deu minuts més tard arribareu al punt on el sender es creua amb una pista molt més ampla. Heu de girar a l’esquerra seguint ara les marques blanques i vermelles del GR7.

En cert punt arribareu a una cruïlla, però heu de continuar recte per la pista principal (GR). Uns deu minuts passat el desdoblament de senders (que es tornen a unir als pocs metres), arribareu a una cruïlla gran de camins. Heu de girar a la dreta seguint les indicacions del PR-C87 cap a la Febró. Quan arribeu a la primera bifurcació heu d’agafar el camí de la dreta, sempre seguint les marques blanques i grogues. Poc a poc el camí esdevé més estret. En cert punt arribareu a una clariana amb una bifurcació de camins. Continueu recte (cap a la dreta). Passada una estona trobareu una pedra gran i plana al terra marcada amb les marques blanques i grogues.  Continueu pel camí de la dreta fins arribar al cingle.

En aproximadament mitja hora des de que heu sortit del punt on heu aparcat el cotxe, haureu arribat al cingle. Per accedir a l’avenc, heu de girar a la dreta seguint el PR. A uns 10 metres de la bifurcació, trobareu un petit sender a l’esquerra que voreja l’avenc fins arribar a un corriol de roques ben enfilades per on haureu de baixar a l’avenc. Passat aquest tram complicat (uns 2 metres), el camí torna a ser un sender boscós que s’endinsa cap a l’esquerra. Per baixar a la cova (ubicada a l’esquerra i al punt més profund de l’avenc), haureu d’anar a poc a poc, baixant les roques.

Amb els nens podeu entrar una mica a la cova per veure la primera sala i intentar descobrir els dos petits pessebres (un a l’entrada i un al fons de la sala). Heu de portar llanternes o frontals. Aneu amb molt de compte perquè hi ha molta humitat i les roques rellisquen. Pels que ja tenen més experiència en espeleologia, hi ha un itinerari marcat amb punts de color fluorescent per descobrir la cova. S’ha de portar casc, llum frontal i roba que es pugui embrutar.

L’itinerari acaba aquí. Per tornar al cotxe heu de desfer el camí. Aprofiteu per visitar a la tornada el poble abandonat de la Mussara, a 800 metres d’on heu aparcat el cotxe. Les vistes sobre el Camp de Tarragona són impressionants.

On dinar:

Podeu fer un picnic, dinar un plat combinat o entrepà al refugi de la Mussara. Hi ha una àrea amb bancs, zona d’acampada i s’ofereixen plats casolans.

La Mussara - Foto: YouMeKids
La Mussara – Foto: YouMeKids

Info de la ruta:

Detalls de la ruta:
Durada: 1 hora i 40 minuts (sense aturades, anada i tornada)
Distància: aprox. 4,5 km (anada i tornada)
Accessibilitat: el primer tram passa per pistes i zones boscoses amb poc desnivell. L’últim tram per accedir a l’avenc és complicat ja que suposa que heu de grimpar i en certs punts anar a quatre grapes.
Recomanacions: porteu llanternes i/o frontals, cascs i roba que es pugui embrutar per visitar la cova. A la zona de l’avenc sempre corre molt d’aire i per tant, penseu en portar també a l’estiu roba de màniga llarga. Dins de l’avenc podeu trobar-hi escurçons, per tant vigileu molt on poseu mans i peus.
Edat recomanada: +5 anys

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .