Si us diguéssim que el plaer que dona el joc forma part de l’instint de supervivència dels humans, segurament la majoria diria que estem bojos.
Al mateix temps, ningú posa en dubte que menjar i fer l’amor són essencials per viure. Les dues accions generen dopamina al cervell, un substància química que produeix plaer. Pel cervell és el senyal que alimentar-nos o reproduir-nos és bàsic per subsistir. És per això que el cervell genera un record positiu per promoure la repetició.
El mateix passa quan juguem. Jugar és una manera d’aprendre i explorar el món que ens envolta. Sense aquesta descoberta i curiositat la humanitat no avançaria. Per això genera plaer. A més, pel cervell aprendre jugant és molt més fàcil, perquè es fa de forma transversal tocant diferents aspectes alhora i no és cap feina monòtona. Per tant, el cervell deixa d’estar en pilot automàtic i presta molta més atenció.
Però no tots els jocs són idonis per aprendre. Marta Ruiz docent al Màster d’Educació per a la Transformació Social de la UB especialitzada en neuroeducació, matemàtiques manipulatives i metodologies actives, ens dona uns consells per treure el màxim profit dels jocs de taula. A més, gràcies a la seva col·laboració amb Lu2, una empresa que busca, tria, prova i ven jocs de taula amb l’objectiu de fomentar l’aprenentatge dels nens a través del joc, ens proposa una sèrie de jocs educatius per aprendre jugant a casa o a l’aula.
Tres trucs per convertir el joc de taula en un aprenentatge
- Abans de començar, deixeu les normes del joc molt clares als nens. Han de saber com es guanya i com és perd. En cap cas els deixeu guanyar perquè crieu que són petits. Cal que aprenguin a gestionar les seves frustracions. A la vida hi hauran molts moments difícils i no estareu sempre al costat per ajudar-los.
- No jutgeu ni digueu als nens què han de fer durant el joc. El pitjor que els hi pot passar és que perdin i hagin de tornar a començar. Això forma part de l’aprenentatge prova-error.
- Opteu per jocs que impliquin un repte i els obligui a prendre decisions. És una forma segura de confortar-los amb la necessitat de decidir i descobrir les conseqüències de les seves pròpies accions. Jocs premiats per Mensa o destacats amb el Spiel des Jahres sempre són una garantia de ser entretinguts i educatius.
15 jocs de taula educatius per aprendre jugant a casa o a l’aula
Cooperació, lògica, memòria, estratègia, càlcul, creativitat, llengua, percepció visual, tàctica, presa de decisions… realment són molts els àmbits que es poden treballar amb els jocs de taula, alhora que són una font de diversió i un moment idoni de socialització. Però sobretot, el fet de que els infants no es cansen de jugar, ajuda a consolidar l’aprenentatge gràcies a la repetició.
Jocs de càlcul mental
Us proposem dos jocs de cartes on sumar i restar són un mitjà i no una finalitat. De fet, els nens quan juguen no són conscients de la quantitat de càlculs que fan durant la partida. Aquest tipus de jocs -a més de practicar les matemàtiques- fomenten la concentració, el raonament i la creació d’estratègies mentals, totes capacitats imprescindibles per a resoldre situacions noves.
Halli Galli (+6)
Aquest joc de cartes té l’objectiu de sumar cinc fruites iguals i emportar-nos el màxim de cartes del taulell. Durant la partida els jugadors han de girar les seves cartes per torns. Quan a les cartes que hi ha tombades, hi ha cinc fruites iguals (en una única carta o repartides entre les cartes de la taula) cal prémer un timbre. Si la suma és correcta, el jugador s’endú totes les cartes que hi ha a la vista. Però si toca el timbre quan no calia -perquè la suma no és correcta-, haurà de donar una carta de la seva pila a cada jugador. Guanya el jugador que tingui més cartes.
Halli Galli
Edat recomanada: a partir de 6 anys
Nombre de jugadors: 2 a 6 jugadors
Durada: menys de 20 minuts
Competències treballades: càlcul i percepció visual
7 ate 9 (+8)
Aquest joc de cartes de butxaca de ritme desenfrenat desafia l’habilitat de càlcul mental dels nens. Cada carta té dues xifres: la xifra principal i un altre més petita que es pot restar o sumar a aquesta. Es tracta de què tots els jugadors es desfacin el més ràpid possible de totes les seves cartes. Cada carta que es juga ha de ser el resultat de la suma o la resta de les xifres de la carta que hi ha a la pila. Cal espavilar, perquè en aquest joc no hi ha torns. I per tant, pares i mares, estigueu atents, què si no sou veloços fent càlculs mentals senzills, els nens us guanyaran!
7 ate 9
Edat recomanada: a partir de 8 anys
Nombre de jugadors: 2 a 4 jugadors
Durada: 5 minuts
Competències treballades: càlcul i percepció visual
Jocs per practicar el llenguatge oral i escrit
Un joc que ens repta a construir paraules, fer definicions o relacionar una imatge amb un so, ajuda a posar en pràctica el vocabulari o l’expressió oral d’una forma molt divertida.
Time’s up kids (+4)
En aquest joc de cartes cooperatiu es competeix en grup contra el temps. Cal esbrinar els objectes, animals o professions representats a les cartes d’almenys tres formes diferents. A la primera ronda cada jugador agafa una carta i ha de descriure-la. La resta de jugadors l’ha d’endevinar. A la segona ronda, cal barrejar de nou les mateixes cartes i descriure la carta amb només una paraula. A la tercera ronda cal fer gestos i si encara us sobren minuts, podeu aventurar-vos a una quarta ronda identificant la carta amb un so, cançó o soroll. El joc es pot jugar en diferents idiomes.
Time’s up kids
Edat recomanada: a partir de 4 anys
Nombre de jugadors: 2 a 8 jugadors
Durada: 20 minuts
Competències treballades: cooperació, memòria, vocabulari, expressió oral i corporal
Word on the street junior (+8)
Sobre el taulell de joc que imita un carrer, hi ha totes les lletres de l’abecedari. Els jugadors (dividits en dos equips) han de crear paraules per torns que s’adaptin a la descripció de les cartes de categories. Entre més llarga sigui la paraula i més lletres es facin servir millor, ja que l’objectiu del joc és aconseguir dur vuit fitxes de lletres fora del taulell de joc. Cada vegada que es faci servir una fitxa, es mou un lloc al camp de l’equip jugador. Però si l’equip contrari fa servir les mateixes lletres, la fitxa es mou cap al seu camp. El primer equip que aconsegueixi capturar vuit fitxes, serà el guanyador. El joc està en anglès, però es pot jugar en qualsevol llengua.
Word on the street junior
Edat recomanada: a partir de 8 anys
Nombre de jugadors: 2 a 8 jugadors
Durada: 30 minuts
Competències treballades: vocabulari, creativitat i el pensament estratègic
Dobble (+3) – versió per imprimir
Si voleu treballar el vocabulari a classe en qualsevol idioma, us presentem una versió econòmica del joc Dobble. Aquest joc de cartes té l’objectiu de trobar l’únic objecte repetit en dues cartes. El nen que el trobi ha de dir el nom de l’objecte trobat. El blog El Espacio de las letras ofereix una sèrie de pdfs per imprimir amb cartes temàtiques relacionades amb l’alimentació, la vestimenta, la restauració, el nadal o halloween.
Dobble
Edat recomanada: a partir de 3 anys
Nombre de jugadors: 2 a 8 jugadors
Durada: 10 minuts
Competències treballades: vocabulari i el percepció visual
Jocs de memòria i agilitat mental
Estimular la memòria dels nens té una relació directa sobre el posterior aprenentatge de la llengua i l’escriptura, ja que mitjançant la classificació, l’associació i la repetició la informació de la memòria a curt termini pot passar a ser depositada a la memòria de llarg termini.
Zicke Zacke (+4)
Zicke Zacke és un memory on cal descobrir les parelles, però amb l’afegit d’una persecució entre gallines i galls per robar el seu plomatge.
El taulell de joc està composat per diferents ous amb un dibuix. Al centre del taulell posem unes rajoles sense que es vegi el dibuix que hi ha darrera. Els galls-gallines es mouen quan el jugador destapa una de rajoles i en ella hi ha el mateix dibuix de la peça que el gall o gallina té davant. Si no s’encerta, passa el torn al següent jugador. Si s’encerta es pot continuar girant fitxes i avançant. Si tenim un gall o gallina just davant, el saltem i ens emportem la seva ploma. Guanya qui tingui quatre plomes.
Zicke Zacke
Edat recomanada: a partir de 4 anys
Nombre de jugadors: 2 a 4 jugadors
Durada: 15 minuts
Competències treballades: memòria
Glotones (+4)
Glotones dóna una nova visió a un joc tan clàssic com el tres en ratlla perquè a més de tàctica també caldrà tenir una bona memòria. Cada jugador té sis glotones de mides diferents. En el seu torn el jugador ha de col·locar un dels seus glotones sobre el taulell o moure un al taulell cap a un altre lloc.Si a l’espai que vol ocupar hi ha una figura més petita, la podrà tapar.
Si algú aconsegueix alinear tres figures del seu color, guanya. Però aneu amb compte amb les figures tapades. Potser no es vostra!
Glotones
Edat recomanada: a partir de4 anys
Nombre de jugadors: 2 jugadors
Durada: 30 minuts
Competències treballades: memòria, percepció visual i pensament estratègic.
El Laberint màgic (+5)
En aquest joc sou uns aprenents de mag. Heu de trobar els cinc ingredients per fer una poció en un laberint amb parets invisibles. Tot un repte que obliga a utilitzar al màxim la memòria. Sota cada peça hi ha una bola imantada i sota el taulell un laberint adaptable que permet graduar la dificultat dels recorreguts. La bola cau quan xoca amb una d’aquestes parets ocultes i el jugador ha de tornar a començar el seu recorregut des de la seva posició inicial. Guanya qui supera el laberint i aconsegueix primer cinc símbols màgics.
El Laberint Màgic (+6)
Edat recomanada: a partir de6 anys
Nombre de jugadors: 2 a 4 jugadors
Durada: 30 minuts
Competències treballades: memòria i percepció visual
Jocs de percepció espacial i visual
Us presentem una sèrie de jocs que treballen la percepció espacial, les geometries, i el 3D per ajudar al desenvolupament de les capacitats d’orientació dels nens i nenes. Mitjançant el joc s’estimula també la planificació, l’anticipació i control sobre l’activitat, el que suposarà una major capacitat de resolució en un futur.
Els tres porquets (+3)
Aquest joc consta d’un taulell, tres porquets, un llop i tres cases. Es tracta d’assolir 48 reptes amb diferents nivells de dificultat amb l’objectiu de protegir els porquets del llop o deixar-los jugar fora de casa. Per aconseguir-ho cal moure les cases fent servir el raonament lògic.
Els Tres porquets
Edat recomanada: a partir de 3 anys
Nombre de jugadors: 1 jugador
Durada: 5 minuts
Competències treballades: raonament lògic, geometria i percepció espacial
Camelot Jr (+3)
Aquest joc de construcció de fusta repta als nens a construir un pont o una escala per a que el cavaller i la princesa puguin estar junts. Els 48 reptes tenen quatre nivells de dificultat per convertir primers constructors en futurs arquitectes.
Camelot Jr
Edat recomanada: a partir de 3 anys
Nombre de jugadors: 1 jugador
Durada: 5 minuts
Competències treballades: raonament lògic, geometria i percepció espacial
Jocs de lògica i agilitat mental
Els jocs de raonament lògic ajuden als nens a reflexionar sobre els passos a seguir per obtenir un bon resultat. Es tracta de prendre decisions i trobar l’estratègia més adequada, habilitats que seran indispensables en la seva vida adulta.
Colour code (+5)
Colour code és un joc de reptes de colors. Cal reproduir una imatge combinant entre 2 i 5 làmines transparents, parant atenció a les formes, els colors i a la superposició d’aquestes peces. El joc proposa 100 reptes amb diferents nivells de dificultat.
Colour code
Edat recomanada: a partir de 5 anys
Nombre de jugadors: 1 jugador
Durada: 5 a 10 minuts
Competències treballades: raonament lògic i percepció visual
Quarto (+6)
A Quarto es tracta de fer un quatre en ratlla. Però amb compte, les peces tenen diferents atributs que cal saber combinar. Hi ha peces blanques o negres, altes o curtes, quadrades o rodones, buides o sòlides. L’objectiu és col·locar la quarta peça consecutiva en la qual les quatre peces tenen almenys un atribut en comú. La gràcia del joc és que l’oponent és qui tria la peça que es col·loca al taulell.
Quarto
Edat recomanada: a partir de 6 anys
Nombre de jugadors: 2 jugadors
Durada: 20 minuts
Competències treballades: raonament lògic i percepció visual
Fantasma Blitz (+8)
Tenim un fantasma, una butaca, una ampolla, un llibre i un ratolí. Per torns els jugadors van girant unes cartes. El joc consisteix en desxifrar si la situació representada a la carta és veritat o mentida. A la carta sempre hi ha dues imatges representades. I ara cal raonar: hi ha algun element representat igual als objectes de la taula? Hi ha algun element diferent? Els jugadors han d’intentar agafar l’objecte que coincideixi en tot, fins i tot el color, amb el mostrat a la carta. Si no hi ha cap objecte que compleixi els requisits, els jugadors han d’agafar el que no aparegui a la carta i tampoc coincideix amb el color. Guanya el torn i una carta com a recompensa el jugador que hagi acerat.
Fantasma Blitz
Edat recomanada: a partir de 8 anys
Nombre de jugadors: 2 a 8 jugadors
Durada: de 20 a 30 minuts
Competències treballades: raonament lògic, reflexos i percepció espacial
Jocs per despertar la creativitat
És un fet que els nens s’enfrontaran diàriament a problemes més diversos i complexos. En aquest context la creativitat és clau per a que els nens puguin aprendre a raonar i buscar solucions a nous reptes.
Story Cubes (+4)
Story Cubes posa a prova la imaginació i enginy dels nens. Només cal llençar els nou daus, ordenar-los, construir una història a partir de les imatges que han tocat i no oblidar de començar amb un “Vet aquí que…”. Cada dau té 6 dibuixos que representen accions, objectes, llocs o animals; per tant són ni més ni menys, que un total de 54 idees per crear un conte col·lectivament o per torns. El llenguatge visual és tan universal que els nens, des de ben petits i sense haver de llegir, poden interpretar els conceptes amb facilitat.
Story Cubes
Edat recomanada: a partir de 4 anys
Nombre de jugadors:+1 jugador
Durada: 10 minuts
Competències treballades: vocabulari, expressió oral, creativitat
The Extraordinaires Design Studio (+10)
‘The Extraordinaires Design Studio és una poderosa eina d’aprenentatge que introdueix els nens al món del disseny, ensenyant-los els fonaments del disseny d’una manera divertida i atractiva. Els seus clients són The Extraordinaires- uns personatges amb necessitats extraordinàries – i és el treball dels nens de crear uns productes adequats a les necessitats dels personatges. El joc porta targetes d’ajuda per ajudar als nens passant pels 3 passos de creació: la recerca, el disseny i la millora.
The Extraordinaires Design Studio
Edat recomanada: a partir de 10 anys
Nombre de jugadors:+1 jugador
Durada: mínim 30 minuts
Competències treballades: creativitat i raonament
També us poden interessar els jocs cooperatius o altres jocs de càlcul mental.
"En castellà: Castellà"