f movies Merry Christmas Images download in hd free

Aprendre matemàtiques fent postres?

Entrevista a Alba Molas de Una de Postres

Cake pops - Foto: CK

Segur que alguna vegada us heu engrescat a fer galetes o pastissos amb els nens.

Sabíeu que a més de passar una bona estona, és una gran oportunitat per repassar operacions matemàtiques? No, no estem bojos.

Alba MolasAlba Molas (Barcelona, 1981), geòloga de professió, mare i rebostera de vocació, va decidir l’abril del 2016, després de tornar a l’aula per convertir el seu hobby en professió, impulsar el seu projecte de tallers de rebosteria ‘Una de Postres’. Té clar que la cuina és una gran eina per potenciar la creativitat, la psicomotricitat fina, el menjar saludable, però també les ciències i les matemàtiques. Des de Reus es mou pel Camp de Tarragona per endolcir (mai més ben dit) l’aprenentatge de nens i adults.

Galetes i matemàtiques?
Doncs sí! Quan cuinem necessitem calcular les proporcions dels aliments. A més repassem les unitats de mesura a l’hora de pesar i fins i tot fem servir operacions bàsiques sense adonar-nos.

Posa’m un exemple.
Fa uns dies vaig impartir un taller a un grup de nens. Fèiem un pastís de fruites. Calia que els nens repartissin la fruita creant un parxís. I aquí és quan jo faig la pregunta: “Si necessitem cinc mitges maduixes per decorar el parxís, quantes maduixes senceres hem d’agafar?”

Entesos. Sense que s’hagin assabentat has ‘colat’ el càlcul mental.
Exacte! És un recurs molt senzill que tots podríem fer servir a casa quan cuinem amb els nens.

Què més podem aprendre a la cuina?
Ciències! Quan fem un pastís, per exemple, hi ha canvis d’estat. De líquid a sòlid i de sòlid a líquid. Si cobrim el pastís de xocolata, l’hem de fondre i es torna líquid. També hi ha aliments que s’evaporen. És una gran oportunitat per explicar el que està passant. Quan els nens ho experimenten i s’impliquen directament, recorden millor el que han après.

Taller de parxís amb fruita -Foto: Una de postres
Taller de parxís amb fruita -Foto: Una de postres

Vaja. Ara quan cuini amb els meus fills, estaré més atenta per aprofitar les ocasions.
Sí! Acostumo a donar als pares la fitxa tècnica de les habilitats que s’han treballat durant els tallers. Ells només veuen el resultat final: la galeta o el cake pop i ja està. Però darrere s’ha treballat molt. També la psicomotricitat fina. Fer boletes ben rodonetes que no s’enganxin és més difícil del que pensem!

Segur. Això del cake pop, què és?
Són petits pastissos en forma de xupa-xup. És una de les coses que ofereixo quan faig tallers – aniversari.

Festes d’aniversari originals, doncs.
Sí. És una animació alternativa a domicili. Converteixo casa de l’amfitrió en un petit plató de masterchef i fem receptes a toc de rellotge.

Genial! Com incorpores el menjar saludable a la rebosteria?
És cert que la rebosteria tradicional és molt blanca i porta sobretot sucre refinat. He començat a incorporar productes alternatius com la mel o el sucre muscovat, pràcticament sense refinar, que té un gust més torrat i especial. Ara estic en fase d’experimentació.

Qui fa de conillet d’índies?
Els meus fills. Em diuen que algú s’ho ha de menjar i es llepen els dits!

Doncs ja ens passaràs alguna recepta per fer a casa nostra.
Què us sembla un pastís de formatge?

Ideal. És el nostre preferit!

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .