On amaguem el Tió? 10 llocs on anar a la recerca del Tió

Àrees de pícnic amb bosc

Foto: Casa del Tió

Un dels moments més màgics, que en moltes llars suposa el tret de sortida pels preparatius nadalencs, és l’arribada del Tió.

Aquest tronc amb potetes i carona somrient vestit amb barretina vermella i manteta pot arribar per sorpresa a casa un dia qualsevol. Però cada vegada més, hi ha famílies que converteixen l’arribada del Tió en tota una aventura, recuperant així part de la tradició d’anar a la recerca d’una soca d’arbre al bosc.

Us proposem deu indrets idonis per amagar el Tió. Són àrees de pícnic amb una zona de bosc al voltant per convertir la recerca del tronc màgic en una sortida completa amb dinar de carmanyola. La majoria de les àrees triades tenen gronxadors i tobogans on els més petits podran jugar una bona estona.

Des de totes aquestes àrees de pícnic podeu fer excursions adaptades per anar amb nens. A les guies de la col·lecció d’Excursions amb nens des d’una àrea de pícnic (Cossetània Edicions), trobareu itineraris recomanats.

Bona caça de tions!

Bosc de Castellfollit (Vimbodí i Poblet, Conca de Barberà)

Torrent de Castellfollit

A la vora del torrent de Castellfollit a l’ombra d’imponents alzines i pins al bosc de Poblet, hi ha una zona de pícnic molt agradable amb zona de jocs. Imagineu-vos que el tió apareix a la ruleta on els nens poden girar fins la sacietat (si el mareig no els atura abans!)? Això sí que seria una sorpresa, oi?

Com arribar-hi:
Per arribar a l’àrea recreativa de Castellfollit heu d’agafar el trencall que trobareu entre el km 6 i 7 de la carretera T700 entre Poblet i Prades. Just a l’alçada d’una creu de fusta amb base de pedra, que venint des de Poblet queda a mà esquerra, una mica amagada entre els arbres, hi ha l’accés al Paratge del Bosc de Poblet.
Agafarem una pista que va pel mig del bosc. En aproximadament 1 quilòmetre passarem per l’àrea recreativa de la Roca de l’abella (que disposa de barbacoes). Heu de continuar per la pista aproximadament 2,4 km més, fins arribar a la casa forestal de Castellfollit.

Serveis: 

Pont del Diable (Tarragona, Tarragonès)

pont del diable bosc

Darrere del Pont del Diable, un dels aqüeductes més monumentals i ben conservats de l’època romana, hi ha una àrea de pícnic plena de raconets amagats on trobar el Tió. O potser, el nostre Tió ens espera dalt de l’ imponent Aqüeducte de les Ferreres, que s’obre enmig del bosc. Caminar pel mig és tota una aventura!

Com arribar-hi:
Podeu accedir-hi per la N240 anant de Tarragona cap a Sant Salvador (en direcció Valls). Entre el km 3 i 4, trobareu un desviament a la dreta cap al Pont del Diable. Heu de deixar el cotxe a l’aparcament que trobareu a l’entrada del parc. Continueu a peu passant per l’antiga porta de la finca. Trobareu l’àrea de pícnic seguint el sender cap a l’esquerra.

Serveis:

 Àrea del Bosc Encantat del Sitjar i el Puig (Sant Andreu de Gurb, Osona)

bosc-encantat-de-gurb

A la vora del torrent del Puig, enmig d’una zona boscosa i ombrívola, trobem l’àrea del Bosc Encantat del Sitjar i el Puig. És un indret màgic on roures, alzines i freixes amaguen figures tallades en fusta de follets, dracs exòtics i nius d’ocell en forma de tetera. Us imagineu trobar el vostre Tió al costat del Drac de Komodo?

Com arribar-hi:
Accedireu a l’àrea d’esbarjo del Bosc Encantat del Sitjar i el Puig tot agafant el desviament cap a la parròquia de Sant Andreu de Gurb, entre els punts quilomètrics 3 i 4 de la BV-4601 de Gurb a Sant Bartomeu del Grau. Si aneu en direcció a Sant Bartomeu del Grau, trobareu el desviament a l’esquerra, a uns 300 metres després del camp de futbol. Agafeu aquest camí asfaltat fins a arribar a un encreuament de camins. En aquest punt heu de seguir pel camí de la dreta en direcció a l’aparcament de la parròquia. Uns 800 metres més endavant trobareu l’entrada del Bosc encantat.

Serveis: 

Àrea del Parc de la Llorita (Sant Andreu de Llavaneres, Maresme)

tobogan parc de la llorita

A la vora de la riera i sota un gran pinar, trobem l’àrea de pícnic del Parc de la Llorita a Sant Andreu de Llavaneres. A més de ser un lloc encantador a tocar del Parc del Montnegre i el Corredor, és una zona d’esbarjo idònia pels petits. Hi ha una tirolina per “volar”, un tobogan entre els arbres per relliscar i xisclar, un petit rocòdrom i una caseta de fusta perfecta per deixar anar la imaginació. Mireu bé al voltant, segur que no veieu la barretina del Tió a la finestra de la caseta?

Com arribar-hi:
L’àrea de pícnic del parc de la Llorita es troba al poble de Sant Andreu de Llavaneres al final del Passeig de Jaume Brutau, just en la unió amb l’avinguda del Turó d’en Llull. Podeu aparcar al cotxe a l’aparcament municipal que hi ha al Passeig de Jaume Brutau o a les places de parking que trobareu al mateix passeig i l’avinguda Turró d’en Llull.

Serveis:

Àrea recreativa de la Creu de Codó (Guixers, Solsonès)

area-de-la-creu-de-codo

L’àrea recreativa de la Creu de Codó és un lloc per perdre’s-hi tot explorant. Plena de racons amagats, busqueu el vostre Tió sota els pins o enmig d’un prat. I en acabar aprofiteu per fer una barbacoa i passar un dia memorable.

Com arribar-hi:
Accedireu a la zona de pícnic de la Creu de Codó agafant la LV4241b des de Sant Llorenç de Morunys en direcció a Port de Comte. Entre el km 23 i el 24 (just en la confluència de tres carreteres i a l’alçada del Coll de Jou) heu d’agafar una pista asfaltada que trobareu a mà esquerra, seguint en direcció a Solsona.

Serveis:

Àrea de la Pleta de la Vila (Saldes, Berguedà)

bosc-de-la-palomera-saldes

Enmig d’un bosc de pins i al costat d’un fantàstic mirador sobre la serra d’Ensija i el Pedraforca, trobareu una àrea amb barbacoes. El Tió us pot esperar fent malabarismes damunt d’un dels troncs a la petita zona de jocs pels menuts, ubicada al costat de l’entrada del parc d’aventura obert de Setmana Santa a mitjans d’octubre.

Com arribar-hi:
Accedireu a la zona de pícnic de la Pleta de la Vila per la B400 de Saldes a Gósol. Entre el kilòmetre 18 i 19, a l’alçada del Coll de la Trapa, trobareu un desviament a la serra d’Ensija i Vallcebre. Seguiu aquesta carretera durant aproximadament 4 kilòmetres per arribar als diversos aparcaments situats al costat de l’àrea recreativa.

Serveis: 

Àrea recreativa de l’ermita de Sant Roc (Paüls, Baix Ebre)

Enmig d’un alzinar fresc i frondós, amb petits salts d’aigua que menen d’un seguit de brolladors que surten de la roca trobareu l’àrea recreativa de l’ermita de Sant Roc. L’àrea disposa de taules de pedra amb bancs, barbacoes, una font d’aigua no tractada i un petit parc infantil ubicat darrere de l’ermita. Us imagineu al vostre Tió esperant-vos al gronxador?

Com arribar-hi:
Per arribar a la zona d’esbarjo de Sant Roc s’ha d’agafar el desviament cap a Paüls (TV3541) a la C12, entre Tortosa i Móra d’Ebre. A l’entrada del poble (on hi ha una bàscula per a camions) trobareu un indicador que us assenyala la direcció cap a l’ermita de Sant Roc. Arribareu a l’ermita en 2,2 km per un camí asfaltat que voreja la part baixa del poble. Podeu aparcar el cotxe en una de les dues zones d’aparcament habilitades.

Serveis:

Àrea recreativa del Mas de la Franqueta (Horta de Sant Joan, Terra Alta)

mas-de-la-fanqueta-horta-de-sant-joan

A tocar del riu Estrets, en ple Parc Natural dels Ports, trobareu l’àrea recreativa del Mas de la Franqueta. A més de taules de pedra amb bancs i serveis, hi ha una zona de jocs on els nens podran gaudir de ple. I el Tió, on és? Diuen que l’han vist bevent aigua a la vora del riu Estrets.

Com arribar-hi:
Arribareu a l’àrea de la Franqueta des de la T330 a l’alçada d’Horta de Sant Joan en direcció a Arnes, seguint les indicacions dels Ports. De seguida heu d’agafar la pista asfaltada que porta a l’àrea recreativa de la Franqueta. Són 12,7 km. Podeu deixar el cotxe a l’aparcament de l’àrea de lleure.

Serveis: 

Àrea dels Pins (Sant Privat d’en Bas, La Garrotxa)

Enmig d’una magnífica pineda a la Vall d’en Bas trobareu l’àrea de pícnic dels Pins. Des de les taules se sent el soroll de l’aigua del riu Gurn, que ens crida per explorar els seus gorgs. Us heu fixat en la font? No és el vostre Tió qui beu aigua? A més d’una font, l’àrea disposa de lavabos i barbacoes.

Com arribar-hi:
Per arribar al petit poble de Sant Privat d’en Bas heu d’agafar la carretera GIP-5226, que va de Les Preses a Sant Privat d’en Bas. En arribar al poble, agafeu el desviament de l’esquerra que en aproximadament 1 kilòmetre us portarà a l’àrea del Pins. L’àrea es troba a la dreta del camí i està ben senyalitzada.

Serveis:

Àrea de Mas Ventós (Port de la Selva, Alt Empordà)

area-de-mas-ventos

Mirador privilegiat sobre la badia del Port de la Selva, Mas Ventós també és un lloc on habitualment hi passen ramats de cabres. Els pins, que envolten l’àrea, són idonis per jugar a fet i amagar. El vostre Tió també s’ha amagat darrere d’un pi. El trobeu?

Com arribar-hi:
Accedireu a l’àrea d’esbarjo de Mas Ventós per la carretera plena de revolts que va de Vilajuïga a Sant Pere de Rodes. Trobareu l’àrea a la dreta, entre el km 6 i 7 de la GIP-6041.

Serveis:

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*