L’àlbum familiar d’en Toni T-Rex (+6)

Un llibre original de dinosaures per a nens i nenes

El Ceratosaure, un bon corredor - Il·lustració: Rob Hodgoson

Confesso que mai havia estat gaire fan dels dinosaures, fins que vaig veure les cares de fascinació dels meus fills mentre excavaven els ossos d’un coll llarg al territori Dinopolis Inhóspitak de Penja-Roja de Tastavins.

Sembla increïble que uns vertebrats gegants extingits fan tants milions d’anys siguin capaços d’atraure l’atenció dels infants, fins a tal punt que s’aprenguin els noms més extravagants i les seves característiques més distintives.

Però no sempre és fàcil trobar llibres amb informació científicament correcta feta a mida dels infants. Per això, el llibre “L’àlbum familiar d’en Toni T-Rex (Librooks, 2019) és una joia.

Aventures que ressalten trets característics dels dinosaures del Juràssic al Cretaci

En la seixantena de pàgines, Mike Benton, professor de paleontologia de vertebrats, ens presenta vint dels dinosaures més memorables de la història de la mà de Toni, un Tiranosaure Rex. Com si d’un àlbum familiar es tractés, en Toni ens explica la vida dels seus rebesavis, tiets, cosins des del començament del Juràssic fins al final del període del Cretaci d’una manera original.

L’autor connecta amb els infants amb anècdotes que il·lustren de forma informal un tret característic de la criatura. Així aprenem que l’Epi, l’avantpassat llunyà d’en Toni que volia ser pilot, es llença d’un arbre per volar i cau. I és que les ales d’un Epidexípetrex són purament ornamentals!

Flipper, el liopleurodont que es podia moure a 10 quilòmetres per hora
Flipper, el liopleurodont que es podia moure a 10 quilòmetres per hora

Sobrenoms curiosos per identificar dinosaures

Gràcies als sobrenoms curiosos i inventats, Benton identifica als dinosaures en un tres i no res. Així Al·losaure té el sobrenom de Cruel·la, la devorahomes per les seves 70 dents serrades que tallaven com un ganivet i que gràcies a la seva curvatura podien subjectar a la presa sense gaire dificultat. I el Branquiosaure es feia dir el Panxut, perquè no parava de menjar. I és que era tan gran, que necessitava menjar 400 quilos de fulles per sobreviure!

Comparacions per explicar conceptes

En cap moment l’autor perd de vista que el seu públic són infants. El llibre està ple de comparacions que faciliten que els nens i nenes entenguin millor els conceptes. Així aprenem que el Liopleurodont, un rèptil marí gegantí tenia la capacitat d’accelerar (com fan els cotxes), per sorprendre a la seva presa o que el Ceratosaure era un molt bon corredor perquè tenia quatre dits en comptes de tres. Aquesta urpa addicional feia la mateixa funció que els tacs de les sabatilles per córrer.

Un llibre que a més pica un ullet als adults amb al·lusions a Bonnie & Clyde, John Wayne,…

La historia dels vint dinosaures es complementa amb un mapa del món amb els llocs on s’han decobert els fóssils d’aquestes criatures, una breu explicació de com es van extingir i com es van crear els seus fòssils.

Album familiar de Toni - T-rexUs agradarà si busqueu un llibre de dinosaures divertit, amb il·lustracions atractives i sobretot amb informació científicament correcta feta a mida dels infants a partir de 6 anys.

Autor: Mike Benton
Ilustrador: Rob Hodgson &
Editorial: Librooks
Pàgines: 64
ISBN: 978-84-949578-3-3 / 978-84-949578-4-0
Any de publicació: 2019
Idioma: català, castellà
Edat recomanada: +6 anys

Comprar a amazon

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*