f movies Merry Christmas Images download in hd free

Activitats extraescolars: ni massa, ni gens

Una de les activitats extraescolars que més adeptes genera és la robòtica. - Foto: Robotix

El curs està a punt de començar. Per a moltes famílies significa tornar a la rutina del dia a dia, però també a fer puzles per conciliar l’horari laboral amb l’escolar.

I és aquí on les activitats extraescolars han passat a ser un recurs indispensable per a sobreviure en una societat on la racionalització de l’horari laboral encara és un tema pendent. “Les activitats extraescolars s’han convertit en un aparca-nens. Fer activitats extraescolars està bé, però sense que es converteixi en un abús per una societat necessitada“, reclama el professor Ramon Cladellas, doctor en psicologia i sotsdirector del Departament de Psicologia bàsica, evolutiva i de l’educació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Dels seus estudis relacionats amb les activitats extraescolars destaca que, així com no realitzar cap tipus d’activitat extraescolar comporta efectes negatius sobre el rendiment acadèmic degut -entre d’altres- a la gran quantitat de temps lliure del qual disposa l’alumne (i que acaba dedicant a dispostius mòbils i videojocs), fer una pràctica excessiva d’activitats extraescolars de més de 5 hores a la setmana també ho és, ja que la sobre estimulació disminueix l’atenció.

En canvi, trobant un bon equilibri “les extraescolars són l’instrument idoni per incrementar l’autoestima i la confiança en un mateix“. “Està demostrat“, continua el professor Cladellas, “que redueixen l’estrès i l’ansietat, elements que influeixen positivament en la millora del rendiment acadèmic“.

En la medida justa les extraescolars milloren el rendiment acadèmic“Les extraescolars són l’instrument idoni per incrementar l’autoestima i la confiança en un mateix. Està demostrat que redueixen l’estrès i l’ansietat, elements que influeixen positivament en la millora del rendiment acadèmic

– Ramon Cladellas, doctor en psicologia i sotsdirector del Departament de Psicologia bàsica, evolutiva i de l’educació de la Universitat Autònoma de Barcelona.

Però quina és la fórmula màgica?

Segons el professor Ramon Cladellas de la Universitat Autònoma de Barcelona, es tracta de combinar activitats intel·lectual-cognitives (llengües, ciència, robòtica, música, etc.) i físic-esportives (esports, dansa, etc.) que ocupin un total de dos a cinc hores setmanals entre les dues activitats. “En tot cas, si s’ha de prioritzar“, afirma el Dr. Cladellas, “s’ha d’optar per les activitats més físiques, ja que és allà on els nens descarreguen energia i redueixen l’estrès de la jornada lectiva“. “Finalment“, apunta el Dr. Cladellas, “unes nou a deu hores de son diàries i una regularitat d’hàbits i horaris són la clau, junt amb una correcta tria d’activitats extraescolars, per un bon rendiment acadèmic“.

Happy Ludo Time, una de les ofertes de Happy Milk al portal d'Afterschool
Happy Ludo Time, una de les ofertes de Happy Milk al portal d’Afterscool

“Volem oferir activitats que treballin l’educació emocional, el pensament científic i despertin vocacions, que treballin des de l’aprenentatge vivencial per estimular altres aptituds i habilitats dels nens” 

– Anna Revenga, co-impulsora del projecte Afterscool

Cercadors online d’activitats extraescolars faciliten la tria d’activitats sense moure’ns de casa

I és justament en la tria d’activitats on l’Anna Revenga i la Laia Iglesias han trobat un buit al mercat. El passat mes de maig del 2016 van decidir impulsar Afterscool, un marketplace que té l’objectiu d’ajudar a les famílies a triar l’opció d’activitats extraescolars que més s’ajusti al seu perfil de família i fer la contractació des del mateix portal, tot en un clic i sense moure’ns de casa.

Amb Afterscool, les dues emprenedores, mares de nens entre 3 i 11 anys, han volgut apostar per ofertes d’activitats diferenciades que obrin ments i aportin valors als nens. “Volem oferir activitats que treballin l’educació emocional, el pensament científic i despertin vocacions“, explica Anna Revenga. Per això Afterscool col·labora amb centres que vagin més enllà de la mera preparació acadèmica, treballant des de l’aprenentatge vivencial per estimular altres aptituds i habilitats dels nens. En poc més de quatre mesos Afterscool ja disposa d’una oferta de mig centenar de centres a Barcelona i rodalia, amb una clara vocació de créixer a altres grans ciutats de l’estat.

També Cristina Garcia va detectar que hi havia un buit en l’oferta de cercadors d’extraescolars que funcionessin correctament a internet. Per a ella la necessitat logística de viure lluny de l’escola dels seus fills d’11 i 13 anys la va portar a crear al maig del 2015 Buscaextraescolares.com. Un any i mig més tard, compta amb més de 800 centres que promocionen les seves activitats extraescolars a tot l’estat espanyol mitjançant el seu portal. El web funciona com un cercador: busques per tipus d’activitat, edat, zona geogràfica (província, localitat i fins i tot el barri), i en un parell de segons apareixen les propostes. Una vegada escollida l’activitat on apareixen les dades de contacte del centre, els pares han de gestionar directament el servei amb el centre.

Segons Cristina Garcia les activitats extraescolars amb més demanda són la robòtica, la cuina i el teatre, tot i que les llengües i la música no es queden enrere. Però el que més està de moda entre els joves és el parkour, una disciplina que consisteix en fer gimnàstica al medi urbà o natural, superant els obstacles que es presenten pel camí com tanques, murs i espais buits.

Les classes de repàs poden ser contraproduents

Amb aquest tipus de portals ara és més fàcil trobar activitats que fugin de les típiques classes de repàs, que segons Ramon Cladellas, doctor en psicologia i sotsdirector del Departament de Psicologia bàsica, evolutiva i de l’educació de la Universitat Autònoma de Barcelona, sobrecarreguen cognitivament als nens de tal manera que el rendiment acadèmic a la llarga es veu perjudicat.


Funcionament dels cercadors online

Afterschool.com
Afterscool.com

Afterscool.com: marketplace d’activitats extraescolars amb cercardor i compra de serveis d’activitats a Barcelona i rodalia.

Els centres es poden acollir a dos tipus de plans:
– un pla bàsic de 39€/any per disposar d’una fitxa de les seves activitats actualitzades a Afterscool
– un pla premium que a més inclou una fitxa i possibilitat d’adquirir el producte des del web. Aquest servei no té tarifa anual, ja que hi ha una comissió per transacció realitzada.

 

 

BuscaExtraescolares.com
BuscaExtraescolares.com

Buscaextraescolares.com: un cercador d’activitats extraescolars per tot l’estat

Els centres poden publicitar les seves activitats al portal per una quota anual de 25€/any.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .