A la recerca del Faig Pare als Ports

Mas de Barberans, Montsià (Tarragona)

Faig Pare al Parc Natural dels Ports © YouMeKids

Què en penseu de passejar per un bosc que us farà sentir com si fóssiu personatges d’un conte dels germans Grimm?

Al Parc Natural dels Ports hi ha un arbre monumental d’uns 250 anys que sembla tret del bosc de la Blanca Neus: el Faig Pare. Les seves arrels descobertes amb formes capricioses creen un espai màgic digne de fades. Grans i petits semblareu nans al costat d’aquest gegant de 25 metres d’alçada.

L’excursió fins el Faig Pare us portarà a la fageda del Retaule, la fageda més meridional d’Europa. El faig és un arbre de latituds fredes i humides, i és justament aquest fet el que fa tan particular trobar-lo als Ports. Cada època de l’any ofereix un panorama singular: a l’hivern les boires ho converteixen en un lloc misteriós, a la primavera el verd del bosc ens sorprèn amb la seva frescor, i a la tardor el bosc es tenyeix de groc i vermell, convertint-ho en tota una festa de colors.

Com arribar-hi:
Arribareu a Casetes Velles, el punt d’inici de la ruta, per la TV3421 entre la Sénia i Mas de Barberans. Entre el km 12 i 13 trobareu un rètol cap al “Camí del barranc de la Galera”. Agafeu-lo. Seguiu sempre per la pista asfaltada fins que passi a ser de terra, i després seguiu per aquest camí deixant a l’esquerra el desviament cap a l’àrea de lleure de la Vall. Seran 16,5 km de pista fins a arribar a l’entrada de Casetes Velles. És recomanable portar un tot terreny o un vehicle alt ja que el segon tram de la pista és bastant irregular. Podreu aparcar el cotxe al costat de la pista a l’alçada de Mas Andresito.

En marxa:
La ruta s’inicia a l’alçada de Mas Andresito, una de les primeres propietats que trobareu a mà esquerra en arribar a Casetes Velles. Agafeu la pista marcada amb marques grogues i blanques (PR82) que s’endinsa a la propietat de Mas Andresito. Passada la casa, la pista es converteix en un sender que puja endinsant-se cada vegada més al bosc. En arribar a un trencall en V, agafeu el camí de l’esquerra. En uns 20 minuts arribareu a la part més elevada d’aquest tram de l’excursió. Aprofiteu per recuperar forces i beure aigua.

En cert punt el camí es fa més ample i haureu de girar a la dreta (trobareu una marca groga en una roca que us indica que heu de fer el gir). Més endavant arribareu a una esplanada. Haureu de seguir recte. En el següent trencall en forma de V, agafeu el camí de l’esquerra. Al següent trencall aneu a la dreta (veureu la marca groga de nou en una gran roca). Poc a poc la pista es fa més ampla. Més endavant haurem de vorejar una petita bassa natural. Portem aproximadament 1 hora de camí. Uns metres més endavant trobarem un trencall de camins en forma de T. El pal indicador apunta a la dreta per anar a la fageda del retaule. Uns 15 minuts més tard trobareu a l’esquerra de la pista i en un revolt el majestuós Faig Pare.

Haureu de desfer el camí per retornar al punt d’inici de la ruta.

On dinar:
A 9,6km per la pista que va de Casetes Velles en direcció a la TV3421 teniu l’àrea de lleure de la Vall. Presidida per les imponents parets de roca del massís dels Ports, envoltada de boscos de pi i alzina, a l’àrea recreativa de la Vall hi trobarem un prat de postal que convida a córrer, a saltar, a passar-se la pilota, a estirar-se i mandrejar. Aquesta àrea disposa d’una zona de pícnic amb taules de fusta amb bancs i una font d’aigua no tractada.

Info: 

PR 82 al Ports © YouMeKids
Bassa natural de camí al Faig Pare © YouMeKids
Faig Pare al Parc Natural dels Ports © YouMeKids
Faig Pare al Parc Natural dels Ports © YouMeKids
Faig Pare al Parc Natural dels Ports © YouMeKids

Dades de la ruta:
Edat recomanada: +5 anys
Tipus: ruta lineal
Durada: aprox. 3 hores (sense aturades, inclou temps d’anada i tornada)
Distància: aprox. 7,5 km (inclou anada i tornada)
Desnivell: +80 (pujada), -200(baixada)
Recomanacions: s’ha de portar bon calçat per caminar sobre roca i grava, ja que trobareu moltes pedres, roques i desnivells. S’ha de portar suficient aigua per tota la ruta.

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*