Quatre jocs cooperatius per estimular la presa de decisions des de petits

Educar és preparar als nens pels reptes del futur. Despertar el pensament crític, estimular-los a prendre decisions, a analitzar situacions o gestionar emocions no és una tasca fàcil.

Els jocs de taula poden ser un bon recurs per treballar aquests habilitats, sobretot si són jocs cooperatius on treballem en equip. Difícilment sabran actuar en conseqüència com adults, si no han tingut contextos segurs i oportunitats per a practicar des de petits. Per això us proposem quatre jocs cooperatius plens de reptes interessants per jugar en família on els més petits podran prendre decisions, assumir riscos proporcionals a la seva edat i col·laborar amb la resta dels membres de la família.

El més interessant dels jocs cooperatius és la comunicació que es crea entre els jugadors, ja que la cooperació no es mesura tan sols en el resultat que s’obté, sinó en com ens ajudem els uns els altres durant aquest procés.

És important deixar que els nens raonin tots sols, que cometin les “seves” errades i que busquin les seves alternatives. Els podeu ajudar a veure que hi ha diferents possibilitats, però han de ser ells qui escullin basant-se en el que creuen que és correcte. Algun dia hauran de prendre grans decisions ells tots sols. Han d’aprendre que es poden equivocar, que poden perdre i que d’això en poden treure una lliçó per tornar a intentar-ho amb més possibilitats d’èxit.

Times’s Up Kids (+4)

Times up kidsAquest joc de cartes ens obligarà a desplegar totes les nostres habilitats comunicatives per descriure els objectes dibuixats a les cartes amb paraules en una primera ronda i gestos en una segona, sense dir el seu nom i sense ensenyar la carta a la resta de l’equip. Haurem de treballar junts, ja que per guanyar haurem d’ encertar vint dibuixos abans que passin les dues voltes del rellotge. Serem capaços doncs de descriure “un ou ferrat” sense fer els gestos de fregir un ou? A les famílies amb més pràctica us proposem incloure una tercera ronda emprant onomatopeies o taral·lejant cançons evocadores de la imatge oculta.

Time’s Up Kids
Edat recomanada: + 4 anys
Nombre de jugadors: +2
Durada mínima: 10 minuts.
Editorial: Asmodee

Comprar a Amazon

MMM (+4)

MMMA MMM som un equip de ratolins que volem recollir tot el menjar del taulell abans no ens atrapi el gat. Però per fer-ho ens haurem de dur sempre peces senceres, no ens serveixen trossets o mossegadetes. Els aliments els prendrem mitjançant llançament de daus. El tauler és reversible en funció del nivell de dificultat que vulguem superar i també es pot jugar de més d’una manera.

I on està el treball en equip en aquest joc? Per un costat hi ha aliments impossibles de completar en només una tirada de daus, per tant, al nostre torn haurem d’avançar també feina per al següent jugador del nostre equip. A més, el repte no és tan senzill i com equip necessitarem ànims i el suport dels nostres companys. Això sí, mirem de controlar als jugadors “líders” que tendeixen a donar instruccions a la resta de jugadors. Es pot aconsellar però no dirigir!

MMM
Edat recomanada: + 4 anys
Nombre de jugadors: 1 a 6 jugadors
Durada mínima: menys de 20 minuts
Editorial: Pegasus games
Comprar a Amazon

Leo (+5)

leoA Leo haurem de decidir entre tots quines són les millors opcions perquè la fitxa protagonista del joc, el lleó Leo, arribi a la perruqueria abans no la tanquin. Un repte original, no? Però aneu amb compte, en Leo té molts amics que l’entretenen pel camí. Com ens organitzem? Si hi pensem, se sembla una mica al nostre dia a dia en família. Quantes coses hem de recordar abans de sortir cap a l’escola? Una de les característiques que més ens agrada d’aquest joc és que el repte el podem anar complicant en funció de l’edat o trajectòria de l’equip dels jugadors.

Leo
Edat recomanada: + 5 anys
Nombre de jugadors: 2 a 4/5 jugadors
Durada mínima: menys de 30 minuts
Editorial: Abacus Spiele

Save The Treasure Fairy Tales (+5)

SaveTreasureA Save The Treasure of Fairy Tales, un rei malvat ha agafat tots els contes del regne, els ha estripat i enterrat al jardí. Per sort, alguns dels nens i nenes del poble estan disposats a trobar-los. El temps corre en contra, així que cal ser ràpids per entrar i sortir del jardí abans que el Rei torni a ser davant la porta.

Abans de fer la jugada es pot demanar consell a la resta de jugadors tot i que la decisió final és sempre de la persona que té el torn. Us recomanem evitar donar masses instruccions als nens, deixar que s’arrisquin i, fins i tot, que s’equivoquin. Al cap i la fi, què és el més dolent que ens pot passar si perdem? Que tornem a començar? Doncs, endavant, visca l’error com a oportunitat d’aprenentatge!

Save the Tresaure Fairy Tales
Edat recomanada: + 5 anys
Nombre de jugadors: 2 a 4 jugadors
Durada mínima: menys de 30 minuts
Editorial: Pegasus games

"En castellà: Castellà"

Sobre Marta Ruiz 4 Articles
Mare de dues nenes, enginyera apassionada de les matemàtiques, l’educació i els jocs de taula. Vivim a la muntanya i ens agrada conrear el nostre menjar, sortir a caminar i escalar. I quan baixem de les muntanyes, ens anem a surfejar i a descobrir nous llocs. Sempre porto al bolso algun joc de taula petitet, no fos cas que ens avorríssim! Col·laboro amb Lu2, una entitat que té l’objectiu de difondre el coneixement dels jocs de taula com a recurs pedagògic.
Contacte: Website

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*