10 llibres per a nens que (creuen que) no els agrada llegir

Llibreries infantils i juvenils fan la seva proposta per despertar el cuc de la lectura

La passió per la lectura requereix en ocasions el seu temps. Fer xup-xup.

“El nen que no llegeix és perquè encara no ha trobat el seu llibre”, explica l’Oriol Canosa, de la llibreria infantil i juvenil Pebre Negre. “A vegades -afegeix- no és el llibre que el pare vol, el que porta el nen a llegir”. Tan cert com que hi ha gustos per a tothom. La clau està en trobar un llibre que atrapi.

“Amb això s’han de tenir pocs prejudicis -recomana aquest llibreter i autor de llibres infantils-, perquè aquell llibre [que ha trobat el nen] et permet començar”. Després se li poden suggerir altres coses, explica, però aquella primera lectura que ha despertat el seu interès, sigui la que sigui, és essencial.

Però com ha de ser aquest llibre? Deu llibreters especialitzats en llibres infantils i juvenils ens proposen un títol per despertar el cuc de la lectura dels nostres fills i filles. Hi ha contes, còmics, llibres d’intriga i fins i tot llibres-joc! Segur que en algun lloc hi ha un llibre esperant als vostres nens. Si no l’han trobat encara, aquí teniu una llista per començar a buscar-lo.

1Pequeña en la jungla (+ 4 anys)

Per a Ricardo Rendón, de la llibreria Abracadabra, aquest àlbum il·lustrat ofereix una història divertida i alhora molt profunda. Pequeña és una mona que protagonitza una història de superació, de reptes i de confiança en ella mateixa. Per a ella el món és gegantí, salvatge, meravellós i ple de reptes. Tot sembla massa perillós, massa alt o massa profund. Però amb Pequeña descobrim que no importa el petit que siguis, només has de perdre la por i alimentar la teva curiositat per aconseguir el que et proposis.

Un àlbum amb unes il·lustracions plenes de color i molts detalls. El text és breu i està complementat amb uns dibuixos molt expressius.

Pequeña en la junglaAutor i Il·lustrador: Marta Altés
Editorial: Blackie Books
Pàgines: 36
ISBN: 978-84-16290-86-4
Any de publicació: 2017
Idioma: castellà


Circled-2-C-48De quin color és un petó
(+ 4 anys)

A la Minimoni li encanta pintar mil coses de colors: marietes vermelles, cels blaus, plàtans grocs… però mai no ha pintat un petó. De quin color deu ser?

Per a la Núria Nájera, de la llibreria Lilliput, aquest àlbum il·lustrat és divertit, juganer i convida als petits lectors a associar coses amb colors. El text breu juga amb les imatges formant un tot indivisible. I a la darrera plana l’autora vol despertar la creativitat dels nens, convidant-los a pintar els petons del color que ells creuen que són.

De quin color és un petó

Autor i Il·lustrador: Rocio Bonilla
Editorial: Animal Llibres
Pàgines: 44
ISBN: 9788415975618
Any de publicació: 2015
Idioma: català

.

+3 anysRespira (+ 4 anys)

Per a la Sònia Gómez, de la llibreria el Pati de llibres, aquest conte és una petita joia. Es tracta d’un diàleg entre un nen i la seva mare que, amb el propòsit de calmar les inquietuds del nen abans d’anar a dormir, ens presenta un recull d’exercicis il·lustrats per ajudar els més petits a prendre consciència de la seva respiració.

En forma de diàleg i amb un llenguatge senzill i clar, aquest llibre està ple de jocs per a que els nens experimentin.

respiraAutor i Il·lustrador: Inês Castel-Branco
Editorial: Fragmenta
Pàgines: 40
ISBN: 978-84-15518-24-2
Any de publicació: 2015
Idioma: català, castellà i portuguès


4Pesolet
(+5 anys)

En Pesolet és un nen que va néixer molt menut però que descobreix que ningú no és massa petit per fer grans coses. A més de ser un conte inspirador, en Pesolet sempre troba solucions molt enginyoses i a la seva mida, el que fa d’aquest conte una història molt divertida pels primers lectors.

A més, Miguel Ángel Rincón Gafo, de la llibreria la Petita, destaca que les il·lustracions són fantàstiques. Complementen i matisen perfectament el text en lletra de pal.

PesoletAutor: Davide Cali
Il·lustrador: Sébastien Mourrain
Editorial: Baula
Pàgines: 40
ISBN: 978-84-479-3286-3
Any de publicació: 2016
Idioma: català


+5El llibre que se sentia sol
(+ 5 anys)

El llibre se sentia feliç quan el llegien, i tot sovint algun nen se l’enduia a casa. Però el llibre es va anar envellint i ja gairebé mai ningú l’agafava del prestatge de la biblioteca. Fins que un dia, una nena va trobar el llibre solitari i va començar a llegir aquelles pàgines desgastades…

Per a la Dolors Rodríguez, de la llibreria Luz de Lula, aquest àlbum il·lustrat carregat d’emocions té unes il•lustracions de traç suau i colors càlids. Aquest conte farà que els nens mirin els llibres amb uns altres ulls i aprenguin a estimar-los.

el llibre que se sentia solAutor: Kate Bernheimer
Il·lustrador: Chris Sheban
Editorial: Editorial Juventut
Pàgines: 40
ISBN: 978-84-261-3925-2
Any de publicació: 2012
Idioma: català i castellà


+6
El tres animals (+ 5 anys)

Per a Germán Machado, de la llibreria Petit Tresor, aquest conte il·lustrat ens porta a reflexionar sobre la vida tan atrafegada que porten els animals. I, d’altra, banda posa en evidència als escriptors que insisteixen a atribuir-los qualitats humanes. Una història que ens convida a fixar-nos en els porcs paletes, els talps periodistes i les vaques excursionistes. I en una escriptora en crisi creativa.

els tres animalsAutor: Pep Molist
Ill·lustrador: Kim Amate
Editorial: Takatuka
Pàgines: 36
ISBN: 978-84-16003-71-6
Any de publicació: 2014
Idioma: català i castellà


7Olaf va de pícnic
(+6 anys)

L’Olaf, un conill ben eixerit, se’n va de pícnic amb uns amics, però l’alegria s’acaba quan tres dels seus companys acaben en mans d’uns caçadors. Aquí comença l’aventura!

Per a l’Oriol Canosa, de la llibreria Pebre Negre, els còmics són una manera fantàstica de descobrir el gust per la lectura. Tot i que la història s’explica gairebé sense text, hi ha moltes paraules amagades amb un joc d’onomatopeies constant. Els nens llegeixen sense adonar-sen. Tot és començar.

olaf va de pícnicAutor i Il·lustrador: Pep Brocal
Editorial: Bang Ediciones – Cómics Mamut
Pàgines: 40
ISBN: 9788415051831
Any de publicació: 2010
Idioma: català, castellà i francès


8Il·luminatura
(+6 anys)

Per a la Marina Meneses, de la llibreria Joc de Paraules, aquest llibre-joc és tot una descoberta. El llibre ens porta a viatjar per la natura i descobrir deu dels paisatges més diversos del món. Amb tres visors màgics descobrirem els animals que hi viuen i que estan amagats a les pàgines.

Il·luminatura ens permet jugar a trobar animals, a comptar-los, a descobrir quin és el seu ecosistema… Una barreja de joc de descoberta que introdueix el coneixement d’una manera impressionant, despertant la curiositat dels més petits.

illuminaturaAutor: Rachel Williams
Il·lustrador: Carnovsky
Editorial: Cruïlla
Pàgines: 64
ISBN: 9788466141192
Any de publicació: 2016
Idioma: català


9Super Patata – Volum 1
(+ 6 anys)

El primer volum de la col·lecció de còmics Super Patata ens introdueix en tota una saga d’aventures de Supermax, un intrèpid super heroi. En aquest cas, l’heroi ha d’esbrinar per què el Doctor Malévolo ha robat una estàtua del museu Polycarp-Cherencov.

Per a en Carlos Álvarez, de la llibreria Girafa Negra,  es tracta d’un còmic ple d’acció i humor amb un bon ritme i argument que enganxarà als petits. Les il·lustracions són dinàmiques i el text és senzill, estructurat en frases curtes, el que facilita la lectura.

super patataAutor i Il·lustrador: Artur Laperla
Editorial: Bang Ediciones – Cómics Mamut
Pàgines: 56
ISBN: 9788415051251
Any de publicació: 2014
Idioma: català i castellà


10Camins de nit
(+14 anys)

La Rut ha de fugir. De qui? Cap a on? Per què? El lector sap el mateix que ella. Sap que no té cap altra opció, però no sap el motiu.

Helder Farrés, de la llibreria Al·lots, recomana aquest llibre per a joves que encara no han trobat un llibre. El misteri que envolta el llibre i el fet que està molt ben escrit enganxa al lector de principi a fi.

camins de nitAutor: Raimon Portell
Editorial: Barcanova
Pàgines: 352
ISBN: 978-84-489-4292-2
Any de publicació: 2017
Idioma: català

 

I per acabar, des de YouMeKids us fem una darrera recomanació, per aquells que tinguin nens majors de 8 anys i encara no hagin trobat un petit tresor.

La Botiga de mascotes extraordinàries (+8 anys)

A qui no li agradaria tenir una mascota? Si decideixes anar a buscar el teu animal de companyia a la botiga de mascotes extraordinàries, pot ser que la nova adquisició et faci ballar el cap d’allò més i, fins i tot, que t’obligui a emprendre un viatge ple d’aventures com mai no havies imaginat.

Aquest llibre que barreja la fantasia i la ciència-ficció, ens porta una història esbojarrada i divertida que de ben segur us arrencarà alguna rialla. I l’humor clar i fresc, és la clau per mantenir als joves lectors enganxats al llibre.

La botiga de les mascotes extraordinàriesAutor: Rubèn Montañá
Il·lustrador: Marta Montañá
Editorial: Barcanova
Pàgines: 192
ISBN: 9788448936020
Any de publicació: 2015
Idioma: Català


També us pot interessar Llibres per a nenes (i nens) que no els hi agrada llegir


 

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .

Comenta

Deixa un comentari

El teu e-mail no es publicarà.


*