f movies Merry Christmas Images download in hd free

Escoles tecnològiques: el repte de la transformació digital

Impressions del Youth Mobile Festival Barcelona 2017

Estand de l'Escola Vedruna de Ripoll al YoMo Barcelona - Foto: YouMeKids

“Vols que t’expliqui el nostre projecte?” Així és com l’Aina, alumna de quart de primària de l’Escola Vedruna de Ripoll, convida als assistents del Youth Mobile Festival Barcelona (YoMo) a visitar l’estand de la seva escola.

Sota el lema “Cada gota compta”, un projecte sobre l’aprofitament de l’aigua, l’escola vol demostrar en aquesta primera edició del YoMo que se celebra del 27 de febrer al 2 de març de 2017 a Barcelona, com la tecnologia pot ser un recurs molt valuós a l’aula. El piano fet amb ampolles plenes d’aigua connectades per cables a una placa Makey Makey i un ordinador és l’estrella de l’estand. Que soni una cançó només tocant les ampolles amb el dit, deixa bocabadats fins i tot a alumnes de secundària, sobretot si el “piano” també sona fent una cadena humana donant-se les mans. L’Aina recorda als assistents que les persones som conductores d’electricitat. I així és com a l’assignatura de música també es pot aprendre què és un circuit elèctric.

“La tecnologia no és el fi. És el recurs”, explica Joana Murgou directora de l’Escola Vedruna. “Els nostres alumnes no són consumidors passius de tecnologia. Han creat continguts que els ajuden a aprendre”, continua Murgou. A l’estand a més del “piano” d’ampolles pots calcular l’aigua que gastes a casa mitjançant un programa que els alumnes han creat amb Scratch, una interfície de programació molt senzilla i intuïtiva per a nens desenvolupada pel MIT Media Lab a Massachusetts.

Els nens deixen de ser receptors per convertir-se en protagonistes de l’aprenentatge. “El sistema educatiu basat en la classe magistral, on l’alumne és un mer receptor d’informació, ha quedat obsolet”, explica Montse Junyent, llicenciada en direcció i administració d’empreses per Esade i fundadora d’EducarxTransformar. “Ara la informació està a tot arreu -continua-, i la renovació és necessària. Ja no es tracta de transferir coneixements bàsics, sinó competències perquè els nens siguin capaços de solucionar problemes i enfrontar-se a la vida”.

Piano d'ampolles a l'estand de l'Escola Verduna de Ripoll - Foto: YouMeKids
Piano d’ampolles a l’estand de l’Escola Vedruna de Ripoll – Foto: YouMeKids

“Els nostres alumnes no són consumidors passius de tecnologia. Han creat continguts que els ajuden a aprendre” – Joana Murgou directora de l’Escola Vedruna de Ripoll.

A l’escola Carrilet de Palafrugell fa dos anys que han introduït la robòtica i el Scratch al seu programa curricular. “Per a nosaltres és una manera diferent de treballar el raonament lògic o el mètode científic de prova-error”, comenta Domènec Rusca, director de l’escola. A més, la sistemàtica de programació ha deixat la seva empremta a les redaccions dels alumnes. “Han entès molt millor la importància del subjecte – predicat per la coherència del text, gràcies a la lògica dels passos que fan servir a l’hora de programar” afegeix Rusca.

Vicky Castillo de TbKids, un centre a Sant Cugat del Vallés que ofereix activitats extraescolars de tecnologia creativa i emprenedoria, ho té clar: “Podem fomentar el mètode científic fent ús de la tecnologia. És la manera d’engrescar els nens i adolescents”. El seu centre treballa per projectes per buscar resultats a un problema o repte. Així els seus alumnes han col·laborat en un projecte per optimitzar una granja fent servir un robot per sembrar, programant el recorregut del tractor amb Scratch o fent servir el Fischer Technik per construir el prototip de granja intel·ligent. Altres s’han engrescat desenvolupant un prototip d’una “nevera per a joves” que avisa amb missatges al seu propietari si falta algun producte. Van dissenyar i imprimir el seu prototip en 3D. Fent servir l’app inventor, van desenvolupar una aplicació mòbil que els avisés quan calia anar al supermercat per comprar iogurts o algun altre producte que s’havia acabat. Però el projecte no va acabar aquí. Tot producte ha d’arribar al mercat. Per això els alumnes van crear una pàgina web i un vídeo joc per promocionar la nevera a la xarxa.

Expositor del kit Makey Makey al YoMo Barcelona - Foto: YouMeKids
Expositor del kit Makey Makey al YoMo Barcelona – Foto: YouMeKids

“Les escoles encara no aposten per introduir la tecnologia a les aules, perquè els sembla una gran inversió. Ara per ara es cobreix sobretot amb extraescolars” – Iuri Ferri d’Atlantis Internacional

Però encara hi ha molt per fer. “Les escoles encara no aposten per introduir la tecnologia a les aules, perquè els sembla una gran inversió. Ara per ara es cobreix sobretot amb extraescolars”, comenta Iuri Ferri de l’empresa Atlantis Internacional que comercialitza a Espanya entre d’altres el Makey Makey, una placa electrònica que permet als usuaris connectar objectes quotidians amb programes d’ordinador.

I és justament amb l’objectiu de superar aquest repte tecnològic que neix mSchools el 2012. La iniciativa impulsada pel Mobile World Capital Barcelona en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya, l’Ajuntament de Barcelona i GSMA ajuda a les escoles a integrar les tecnologies mòbils a l’aula de manera eficaç aprofitant al màxim els recursos en línia. A través del seu Toolbox, un aparador d’aplicacions mòbils avaluades per docents de Catalunya seguint criteris educatius i d’adequació curricular, les escoles poden trobar aplicacions útils per millorar els processos d’aprenentatge i integrar la tecnologia al seu treball per projectes. El Mobile History Map (MHM), una plataforma de geolocalització similar a MyMaps de Google, és un altre eina que mSchools ofereix per permetre als alumnes crear de forma col·lectiva mapes amb elements del patrimoni cultural, històric i social. Segons Albert Forn, director de mSchools, actualment un miler de centres educatius participen activament amb el programa fomentant l’esperit emprenedor i incrementant les habilitats digitals dels alumnes.

Seguir llegint “Recursos tecnològics per a professors connectats

"En castellà: Castellà"

Sobre Barbara Vastenavond 526 Articles
Historiadora de l’Art, gestora cultural i mare de dos nens. Convençuda de que cada experiència que vivim enriqueix la nostra vida. Explorar, tocar, viatjar, sentir... és la millor herència que els puc deixar.. Creadora de YouMeKids i coautora de la col·lecció de guies “Excursions amb nens des d'una àrea de pícnic” .